Efsane Kasım İndirimleri Uyarısı
Efsane Kasım İndirimleri Uyarısı
Kasım ayıyla birlikte yoğunlaşan indirim kampanyalarına yönelik tüketicilerin dikkatli olması gereken hususlar ile satıcı ve sağlayıcıların uyması gereken kurallara ilişkin Ticaret Bakanlığı uyarıda bulundu.
Efsane Kasım İndirimleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kasım ayında “Efsane-şahane cuma indirimleri” olarak bilinen indirimlerin ilan edildiği kampanyalar başlıyor. Bu indirimler döneminde, yanıltıcı indirimler, lojistik süreçlerde aksama, ayıplı mal gönderimi veya ürün ücretinin tahsil edilmesine karşın mal göndermeme, cayma hakkını kullandırmama gibi birçok dezavantaj bulunuyor.
Bu kapsamda, tüketicilerin kasımla ayıyla birlikte yoğun şekilde gerçekleştirilen indirim kampanyalarında mağduriyet yaşamamaları, satıcı veya sağlayıcıların da idari yaptırımlarla karşılaşmamaları için bazı konularda dikkatli olması ve özen göstermesi önem taşıyor.
Efsane Kasım İndirimleri kampanyalarında tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlar şunlar olmalıdır:
SATICILARA KARŞI ÖN İNCELEME YAPILMASI
Önceden ihtiyaç duyulan mal ve hizmeti belirleyerek, sadece bu ihtiyaçları gidermek amacıyla alışveriş yapılmalıdır. Alışveriş yapmadan önce arama motorlarında satıcı hakkında bir ön incelemede bulunularak, satıcı ayrıntılı bilgilerinin olup olmadığı kontrol edilmeli. Gerekirse satıcı hakkındaki şikayetler araştırılmalı ve bu şikayetlere karşı satıcıların müşteri destek planlarının incelenmesi olası mağduriyetlerin önüne geçebilir. Çevrim içi alışverişte malın veya hizmetin özellikleri, fiyatı gibi unsurlarının kolay, hızlı ve ücretsiz karşılaştırma imkanı olduğu göz önüne alınarak, benzer mecralardan ürünün yaklaşık fiyatının araştırılması fiyat konusunda aldatılmayı önleyebilir.
YÜKSEK İNDİRİMLERE DİKKATLİ YAKLAŞILMALI
Efsane Kasım İndirimleri kapsamında birçok alışveriş sitesi ve diğer satıcılar oldukça yüksek oranda indirim yapıyor. Satıcıların, önce ürünlerin fiyatlarını artırması, sonra ise bu fiyat üzerinden indirim yapmasına sıklıkla rastlanıyor. Tüketicilerin bu tarz aldatmalara karşı dikkatli olması gerekiyor. Bu gibi yanıltıcı uygulamalara maruz kalmamak ve gerçekte ne oranda indirim yapıldığını anlamak için ürünlerin önceki satış fiyatlarını araştırmak ve gerçekçi olmayan veya yüksek görünen indirimlere dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de internet sitesinin adı, adres çubuğunda her zamanki gibi görünmüyorsa sahte veya taklit bir site olması durumuna karşı site adı kontrol edilmeli.
İnternetten alışveriş yapılacak sitenin SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi detaylara sahip olup olmadığının kontrolünün yapılması önem taşıyor. Ödeme yapmadan önce, yasal olarak tüketiciye verilmesi gereken ön bilgiler mutlaka okunmalı ve bilgilerin doğruluğu araştırılmalı. Satıcı bilgileri, ödenecek toplam tutar ve cayma hakkına ilişkin ayrıntılar öğrenilmeli.
Tüketiciler, stokta bulunmama, tedarik edememe gibi gerekçelerle mağdur edilmemeli. Bu çerçevede, mesafeli satışlarda, stok ve ürün tedariki aşamalarına her zamankinden daha hassas ve profesyonel davranılmalı.